March 4, 2012 | In: Bercuti

Jalan-jalan Penang

 

Sebenarnya dah lama aku dan family pergi Penang ni tapi baru ni je aku post sebab ada yg tanya pasal gambar-gambar dalam keretapi.  Yaa.. aku naik keretapi pegi Penang sebab nak bawak anak dan isteri aku yg tak pernah naik keretapi.. aku sendiri pun dah lebih 15 tahun rasanya tak naik keretapi KTM ni… so mmg banyak la perubahan berbanding zaman dulu-dulu aku naik keretapi.

Perancangan aku pergi Penang ni adalah ‘adventure travel’… so kami ambik public transport ke sana.  pergi naik keretapi dan pulang naik flight.  So kenalah buat booking awal untuk keretapi, flight dan juga hotel (tak awal jugak la.. lbh kurang 2 minggu awal rasanya).

First thing, aku kena book tiket KTM… yg tak pernah aku buat.  Aku terpikir nak buat semuanya online.. maka bermulalah pencarian.. dan jumpalah aku website Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) iaitu www.ktmb.com.my

Senang tak nak booking?  Huhhh…. mmg agak payah dan confuse… kadang2 aku rasa macam tgh surfing website zaman awal internet dulu…  kalau nak compare dengan website2 lain yg memerlukan kita buat booking…. aku rate website KTMB ni 1/5 …. mmg langsung tak user-friendly..

Tapi yang penting.. setelah pusing sana… pusing sini.. dan call customer service KTM (seprti biasa kena tunggu lama sebelum ada orang angkat)… untuk dapatkan pengesahan boleh buat online booking barulah aku cuba buat booking..

Mungkin korang boleh cuba buat booking… barulah korang faham apa yg aku katakan kat sini..

Tren yang aku naik adalah Ekspress Sinaran Utara… harga? RM118/seorang untuk dewasa dan anak aku umur 3 tahun percuma.. Bagi aku harga kira oklah.. Kat bawah ni ada sikit gambar2 sebelum dan selepas naik tren dari KL Sentral, KL sehingga destinasi kami di Butterworth, Penang.
KL Sentral KTM Ekspress Sinaran Cabin KTM - Premier Night Deluxe Cabin KTM Cabin KTM Cabin - Attached Toilet DSC03529 DSC03528 DSC03490 DSC03351 DSC03484 DSC03452 DSC03407 DSC03397 DSC03422 DSC03447 DSC03416 DSC03508 DSC03367 Final Station - Butterworth

Sesampai je di Butterworth, aku ambik teksi untuk ke Penang… kena caj RM50.. tak tau la murah ke mahal sebab pakcik driver tu kata mmg harga mcm tu sbb nak kena bayar kos feri.. naik teksi pastu naik feri.. punyalah excited anak aku masa nak naik feri ni…

Penang Ferry Penang Bridge Penang Ferry Terminal

Kat bawah ni gambar-gambar lain jalan-jalan Penang aku.. tak larat rasanya nak cerita semua tapi secara ringkasnya kami tidur di 2 hotel berbeza (Tune Hotel & Naza Hotel) untuk 3 malam tu.. dan sewa kereta dari Hertz (yang memang berbaloi) untuk jalan ke sana dan ke sini..  jom layan gambarr…..
Tune Hotel Penang Extra Payment for this Air-cond bukan standard! - Xtra charge Hertz Car Rental - Great Service! RM130/day - clean and in good condition! Really recommend Hertz. Hertz Hertz Car Rental - Car Ranges Manhattan Fish Market - Yummy... Naza Hotel Penang - Check in Naza Hotel Penang - Room Naza Hotel Penang - Sea View Naza Tallya Penang - Beach Tanjung Bungah Beach Breakfast Joining our breakfast 3rd Day Breakfast before check-out Penang Hill aka Bukit Bendera Bukit Bendera - a place to go! Fort Cornwallis Penang LCCT - Sepang

 

Related Posts with Thumbnails

Comment Form

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes